Oss

Oss

mandag 12. mai 2014

Grunnlovsjubileet

I år feirer vi at det er 200 år siden Norge fikk sin grunnlov. I den sammenhengen gis det ut en mengde bøker på emnet, for hva skjedde de 40 dagene på Eidsvoll? Vi har her plukket ut bøkene rettet mot barn og unge, men kan like godt bli lest av voksne for å få en lettfattelig innføring i 1814.

Ole Røsholdt "Yngstemann på Eidsvoll"
Visste dere at den yngste på Eidsvoll bare var 17 år gammel. Han skrev faktisk under en grunnlov som ikke ga han stemmerett før et år senere! Han het Thomas Konow og kom fra Bergen.







Atle Næss «I Grunnlovens hus»
Forfatteren har delt boka inn i korte kapitler, så det er lett for leseren å følge med. Boka tar ikke bare for seg de høye herrer som bestemte denne Grunnloven, men også tjenestefolket som måtte jobbe dag og natt for å tjene alle som kom. Den tar også for seg striden mellom den danske prinsen og den svenske kongen på en lettfattelig måte.


Ingeborg Dybvig "Grunnloven og den forsvunne prinsen"
Denne boken er allerede noen år gammel, men likevel aktuell. Dette er ingen faktabok, men mer en spenningsroman med historisk fakta i seg! Olav er med foreldrene på omvisning av Eidsvoll-bygningen. Som mange andre ungdommer er han mer interessert i dataspill enn norsk historie. Men gjennom en sprekk i veggen kommer han inn i en annen verden. Spennende bok som du også lærer litt av.


Elin B. R. Tømte "Mina og løven"
Forfatteren henvender seg til barn i småskolealder, men boka kan godt leses av alle. Vi møter Mina, hun har en mamma som jobber på Stortinget.

Det er 17.mai og Mina kjenner et lite sug av forventning nesten før hun åpner øynene – de skal til byen og se på 17. mai toget. De finner seg en fin plass rett foran Stortinget, mens de står her og ser de fine togene passere legger Mina merke til Løven, løven som passer på Stortinget – den blunker til henne. Så er omvisningen på Stortinget i gang…. Boka overrasker da illustrasjonene er kjedelige.


Jon Ewo "1814: nære på"
En litt annerledes og dramatisk fremstilling av hva som skjedde i 1814.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar