Oss

Oss

torsdag 29. mai 2014

Filosofikafe for barn

I dag braker det løs igjen! På Kanten – den norske filosofifestivalen i Kragerø arrangeres for 7.gang. Ta et kikk på de nye nettsidene til festivalen, her vil du finne mye nyttig informasjon. Se http://paakanten.no/

 
På Kragerø bibliotek skal vi ha ett arrangement under festivalen, og det er ikke et hvilket som helst arrangement. Vi er stolte av å være stedet for


Filosofikafé for barn


På Kragerø bibliotek vil det lørdag formiddag under filosofifestivalen være mulig for barn mellom 7-9 år og 10-12 år å være med på filosofisamtaler. De aller fleste har hørt ordtaket «En sunn sjel i et sunt legeme», men er det kanskje slik at den fysiske  aktiviteten (sunt legeme) får mest oppmerksomhet? Vi sender barna våre på fotball, svømming, dansing eller ski i forhåpning om at den fysiske utfoldelsen gjør barna godt, også mentalt. Eller de spiller i korps, tar fiolintimer eller går på malerkurs, aktiviteter som er mindre kroppslig krevende, men som appellerer til barnas estetiske og kreative sans. Mange barn går på flere typer fritidsaktiviteter samtidig.


En filosofisk samtale for barn er ikke helt som andre fritidsaktiviteter. Her er det den først og fremst den kritiske sans som stimuleres. Det skjer gjennom filosofiske samtaler rundt temaer som frihet, vennskap, kjærlighet, dyr og natur, moral og mye annet. Filosofisk samtaler har røtter tilbake til antikkens Sokrates, Europas første og kanskje største filosof. Som hos Sokrates tar samtalene utgangspunkt i deltagernes interesser, og filosofens oppgave er å stille oppklarende og problematiserende spørsmål til det de sier. Spørsmål som ikke bare får dem til å tenke, men til å tenke etter, å reflektere.

 
Filosofikaféen på Kragerø bibliotek ledes av Øyvind Olsholt og Hans Christian Nes og de to vil være voksenpersonene som stiller undersøkende spørsmål til barnas utsagn slik at barna hele tiden får ansvar for å redegjøre for, og eventuelt forsvare, sin egen tenkning. Målet er at barna gjennom refleksjon med jevnaldrende skal bli mer klar over egne meninger og trene på å begrunne egne synspunkter, lytte til andre og tenke seg om før de tar ordet.


Filosofisamtalene tilbys barn fra 7-9 og 10-12 år, Kragerø bibliotek kl 11.00 – 13.00.
 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar