Oss

Oss

mandag 17. november 2014

Tips til lettleste bøker på norsk til bruk i språkopplæring



Tips til lettleste bøker til bruk i språkopplæring

 


 
En herlig liten fyr som finner på mye rart - akkurat som de fleste andre barn i barnehagealder.
Albert får ikke sove. Eller kanskje han ikke vil? Og når man ikke vil kan man finne på mye rart for ikke å sove.

Alberts pappa leser bare avisen. Han har aldri tid til å leke. Egentlig er det ganske bra så merker han ikke hva Albert gjør.

 

Gjerne i kombinasjon med CD.

På nettstedet http://www.bokhylla.no finnes mange bildebøker, og disse ser ut til å ha fungert bra i språkopplæringen, f.eks:

Luer til salgs:




Katten med de blå øynene:





Kamelen som gikk morgentur




 




For eksempel:

 
 
Far synes Tor er en pyse. Tor vil helst lese og leke. Far vil at Tor skal klatre, hoppe og bokse. Men det liker ikke Tor. Han blir redd og faller. Til slutt får Tor nok. Og da smeller det. Noen ganger blir alt katastrofe. Da er det fint å ha en bestevenn.
 

Fram til nå har Jon blitt hentet når skolen er slutt. Nå skal han gå alene hjem fra skolen. Han gruer seg. Jon går den lange veien hjem, men på stien møter han noen som roper: Ha deg vekk. Her bor jeg. Dette er en hverdagssituasjon det er lett å kjenne seg igjen i. Fortellingen er spennende og har en overraskende utgang.
 

 

 

Eller hva med denne?



Klara Lasker er gammel og ensom. Assar Jansson er gammel og tykk. De er naboer. Assar Jansson er av og til på besøk hos Klara Lasker. De drikker kaffe og snakker sammen. Etterpå går Assar Jansson hjem. Men en natt kommer han tilbake. Klara Lasker blir vekket av at det ringer på døren hennes. Hun åpner og skriker til. Utenfor står Assar Jansson, og han er helt naken.
 

Så et par ungdomsbøker:


Emma logger seg på nettvenn-siden på pc'en. Klikker seg fram til ToreHund. Han har svart! Hun tror det nesten ikke. Hun glir sakte ned på stolen og bøyer seg fram mot skjermen som om hun ser dårlig. "Hei, Emma3, Kult at du liker samme musikk som meg. Ja! Jeg har faktisk hatt en skikkelig skummel dag. Ouuuæææ!! Neida, bare kødda. Har sett på profilen din her, men du sier så lite om deg sjøl. Kom igjen! Hvem er du, Emma3, si hvilke band du digger og hva med et bilde? Hilsen ToreHund"

 


Pensjonisten Hoppy er svært forelsket i damen nedenunder, men altfor sjenert til å la henne få vite det. Heldigvis har fru Silver en skilpadde, og ved hjelp av den og en hemmelig formel som begynner med Eddap Liks, (skilpadde baklengs), blir kontakten opprettet og ekteskap kan inngås. Den lille historien er en bagatell som har en viss sjarm.

 

For unge og voksne med litt lesetrening passer disse:


 
Som tenåringsjenter flest er Emilie opptatt av hvordan hun ser ut. Av klær, kropp og kalorier. Men Emilie går lenger. Hun trener hver dag og spiser så lite som mulig. Hvert måltid er en kamp.
Nå er Emilie på ferietur med familien sin på Gran Canaria. Etter en lunsj legger hun ut på en joggetur. Samtidig driver en båt med afrikanske flyktninger med havstrømmene bare noen kilometer unna. Snart skal livene deres møtes.

 
Ingen har sagt noe sånn til meg før. Ingen har sett meg på en sånn måte før. Aurora bor i en interiørblogg, er best på håndballaget og klarer ikke å bli forelsket. Når noen endelig ser henne på en ny.måte, går alt galt. Veldig galt.
Ny ungdomsroman fra prisbelønt forfatter som tør gå inn i det vi ikke.helt vil snakke om, og som.med sitt presise språk skaper rom til å.danne seg.sine egne bilder.

 
Kan de ta sjansen på å velge hverandre? Har de egentlig noe valg? Kristin har glemt nå.Hun har glemt hendene hans, de store, tomme hendene som var åpne på en helt spesiell måte.Hun har glemt den lille stien, den som de hadde tråkket opp sammen, den som var deres bumerke i parken.Hun har glemt skammen over å bli kalt hore bare fordi hun var sammen med en tyrker.Hun har glemt følelsen av at dette var det store og vanskelige, men likevel det viktigste av alt. Og mest av alt har hun glemt sviket da han bare forsvant. Hun har jo Henrik. Stødige Henrik, kjekke Henrik, trygge Henrik, Henrik som aldri vil forlate henne. Henrik som elsker henne.Hun har glemt alt helt til denne torsdagsettermiddagen i januar.

Mustafa Can er en anerkjent svensk-kurdisk journalist og forfatter. Etter utgivelsen av boken Tett inntil dagene, som endelig kommer på norsk, ble han i Sverige kåret til Årets berättare. Boken har blitt en suksess i Sverige og i en rekke andre land.
Dette er først og fremst en vakker, personlig og velskrevet fortelling om Mustafa Cans mor. Hun ligger for døden, og familien pleier henne hjemme. Sønnen blir i denne tiden kjent med sin mor på en ny måte. Han gjenoppdager hennes kultur og bakgrunn; en verden han har kjempet for å frigjøre seg fra og har skammet seg over. Han blir kjent med en mor som har mistet syv av femten barn, som måtte forlate sitt kjære hjemland og dra til en fremmed kultur. Denne kulturen har hun i flere tiår strevet med å bli vant til, mens barna hennes raskt tilpasset seg og tok den som en selvfølge. Han ser plutselig moren som et helt menneske, ett menneske som har levd sitt liv "tett inntil dagene" ...
Som fortellingens bakteppe ligger historien om Mustafa Cans foreldre, som tidlig på 70-tallet blir tvunget til å forlate sitt hjemland Kurdistan. Sammen med sine overlevende barn er de blant de første ikke-vestlige innvandrerne i det moderne Sverige. Slik sett gir boken også et godt innblikk i hvordan det er å vokse opp mellom to kulturer.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar